Selectează o Pagină

Un numar EORI înseamnă un numar de identificare unic in Uniunea Europeana, atribuit de autoritatea vamală persoanelor fizice sau juridice pentru înregistrare în scopuri vamale.

Prin înregistrarea în scopuri vamale, operatorii pot obtine un numar EORI valabil pe teritoriul Uniunii Europene. 

Titularii trebuie să utilizeze acel numar EORI care le-a fost atribuit în toate comunicările cu orice autoritate vamală din UE pentru care este necesar un număr de identificare vamală. 

Persoanele care sunt obligate să solicite un numar EORI sunt persoanele fizice sau juridice care introduc sau scot mărfuri în și din Uniunea Europeană.

 

Aplică acum pentru un numar EORI (click aici)

 

Cum arată un numar EORI?

Structura unui numar EORI stabilită de către Uniunea Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (în cazul României – RO), urmat de un identificator naţional unic al statului membru.

În România s-a stabilit ca numărul unic naţional folosit în structura unui numar EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare (CUI). 

Pentru persoanele fizice, identificatorul național este codul numeric personal. 

Așadar, forma unui numar EORI este: 

  • pentru persoană juridică: RO + CUI;
  • pentru persoană fizică: RO + CNP;

 

Când trebuie actualizat un numar EORI?

Persoanele fizice și juridice care au obținut un numar EORI au obligaţia să notifice Direcţia Regională Vamală atunci când intervin modificări asupra oricăror dintre datele cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.

Mai precis, este vorba despre:

  • Schimbarea adresei sediului social/adresei de domiciliu
  • Schimbarea denumirii societatii/numelui persoanei fizice
  • Schimbarea formei de organizare (SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie)
  • Schimbarea codului CAEN principal

Această actualizare trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a unui numar EORI. Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire.

 

Aplică acum pentru un numar EORI (click aici)

Evaluează articolul:
[Total voturi: 15 Media voturilor: 5]