Home » Formalități vamale obligatorii pentru cei ce desfășoară activități de import-export cu GB

Formalități vamale obligatorii pentru cei ce desfășoară activități de import-export cu GB

  • de

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit a primit statutul de țară terță din punctul de vedere al UE. Aceasta înseamnă că circulația mărfurilor și, implicit, expedierile de colete între UE și Regatul Unit sunt supuse controlului vamal începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Formalitățile vamale se aplică tuturor mărfurilor exportate dintr-un stat membru al UE în GB. Nu există o perioadă de tranziție pentru importuri în U.E. Pași necesari pentru a nu îngreuna formalitățile vamale:

  • În cazul în care nu aveți încă unul, trebuie să obțineți un număr EORI. Codul EORI eliberat de autoritatile vamale romane ramane in continuare valabil pentru persoanele fizice si juridice din Romania. Cei care trebuie sa obtina un nou cod EORI sunt persoanele fizice si juridice cu sediul in GB, care nu aveau GB EORI: “La încheierea perioadei de tranziție, numerele EORI din Regatul Unit vor înceta să mai fie valabile în Uniune și vor fi anulate în sistemul IT relevant EOS/EORI.”
  • De asemenea, este nevoie de înregistrare în REX pentru a completa o declarație privind originea mărfurilor dvs. Dacă doriți să exportați, nu veți plăti taxe vamale.
  • Dacă exportați mărfuri în GB sau dacă mutați mărfuri prin GB, din motive de siguranță, este nevoie de o declarație sumară de ieșire (EXS). Declarația EXS se depune în anumite limite de timp, înainte de export, la autoritatea vamală a țării în care începe exportul (sau de unde compania exportatoare este înființată), în funcție de modul în care sunt transportate mărfurile.
  • Deși UK a anunțat că pot fi prezentate declarații vamale pentru importurile din UE retrospectiv în timpul unei perioade de tranziție care se încheie la 30 iunie 2021, procedurile de import pentru mărfurile care intră în GB trebuie respectate.

Așadar, expedițiile ce nu conțin documente și depășesc 1 kg sunt însoțite de la 1 ianuarie de actele vamale:

  • Copie CI / CUI
  • Cod EORI (“Notificare de atribuire a numarului EORI” – document eliberat în format electronic);
  • Factura comercială aferentă produselor transportate, în limba engleză (tip produs; număr produse; material; valoare; greutate brută/netă; ţara de origine; tip export);
  • Cod TVA
  • Packing list completat corespunzător în limba engleză.

Menționăm că pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit, societățile de transport și operatorii economici vor avea nevoie de un număr GB EORI, iar pentru a muta mărfuri între Irlanda de Nord și țări din afara UE, pentru a face o declarație în Irlanda de Nord sau pentru a obține o decizie vamală în Irlanda de Nord, companiile trebuie să obțină un număr EORI care începe cu XI.

Taxe și accize

Conform Acordului de comerț și cooperare UE-Marea Britanie în prezent se aplică zero tarife și cote zero pentru toate schimburile comerciale cu mărfuri originare din UE sau Marea Britanie. Tarifele se vor aplica însă mărfurilor care nu sunt originare din UE sau Marea Britanie.

Dispozițiile din proiectul de acord UE-Regatul Unit nu reglementează comerțul cu mărfuri între UE și Irlanda de Nord, unde se aplică acum Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *