Vrei sa pornești un business cu produse importate ? Pentru a desfășura fără probleme activități de import de bunuri în țara noastră, trebuie să cunoști o serie de informații:
Ce înseamnă import de mărfuri
Conform dispozițiilor Codului fiscal (art. 274), importul de mărfuri reprezintă introducerea pe teritoriul Uniunii Europene a mărfurilor care nu se află în liberă circulație.
Plata TVA
Pentru importurile de bunuri în general se percepe TVA, cu câteva excepții. Conform site-ului Europa.eu, taxa pe valoare adăugată diferă în funcție de mărfurile comercializate, de cumpărător și de destinația unde sunt transportate produsele.
Pentru deducerea TVA, se vor prezenta următoarele documente justificative :
- declarația vamală de import sau actul constatator care să menționeze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punctul de vedere al TVA
- documente care să ateste plata TVA de către importator sau de către altă persoană în contul său.
ANAF a publicat pe site-ul instituţiei materialul informativ: “Aspecte privind tratamentul fiscal al TVA în cazul importurilor de bunuri în România”, în care contribuabilii pot regăsi cele mai recente informaţii cu privire la importurile de bunuri în România. Materialul poate fi consultat pentru mai multe detalii.
Reglementările UE aplicabile produsului
Înainte de a introduce produse pe piața UE, importatorul trebuie să se asigure că acestea îndeplinesc cerințele UE în materie de sănătate umană și animală, protecția mediului și drepturile consumatorilor. Acestea pot fi reguli și reglementări uniforme la nivel european sau reguli și reglementări administrate de fiecare țară UE, dar recunoscute de UE; acesta este principiul recunoașterii reciproce.
Codul EORI
Nu putem vorbi de operațiuni vamale fără să amintim de codul EORI, codul unic pe care Uniunea Europeană l-a introdus începând cu 1 iulie 2009 și care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii Europene. Codul EORI poate fi folosit ca referință comună în relațiile cu autoritățile vamale, dar și pentru schimbul de informații între autoritățile vamale și alte autorităţi desemnate de către statele membre.
Orice persoană fizică sau juridică ce exercită activităţi de import, export, tranzit, depozitare, trebuie să obțină numărul EORI.
În România, autoritatea competentă cu înregistrarea și acordarea numerelor EORI este Autoritatea Națională a Vămilor. Pentru a rezolva rapid problema și a obține codul EORI în 1-2 zile, cel mai bine este să apelezi la echipa noastră de specialiști.
Societatea noastră oferă servicii complete pentru obținere cod EORI. Având peste 150 de clienți care ne recomandă și peste 8000 de coduri EORI obținute, suntem fără îndoială soluția ideală atunci când trebuie să obții un cod EORI.