Home » Care este procedura de obținere a unui număr EORI?

Care este procedura de obținere a unui număr EORI?

  • de

Ai o firmă care importă bunuri din afara UE? Pentru a evita blocarea mărfii în vamă și pentru a putea plăti fără probleme taxele vamale, trebuie să obții un cod EORI. Nu uita că blocarea mărfurilor în vamă nu duce doar la imposibilitatea comercializării acestora, ci implică și costuri adiționale de depozitare. dar ce este de fapt acest Cod EORI și care este procedura de obținere?

Dar ce reprezintă de fapt acest cod EORI și cum îl poți obține?

Introdus pe 1 iulie 2009 și reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii Europene, codul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană ce poate fi folosit ca referință comună în relațiile cu autoritățile vamale, dar și pentru schimbul de informații între autoritățile vamale și alte autorităţi desemnate de către statele membre.

Orice persoană fizică sau juridică ce exercită activităţi de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare sunt obligate să solicite un număr EORI.

Unde se solicită atribuirea unui cod EORI ?

Persoanele interesate trebuie să solicite atribuirea codului EORI autorităţilor din statul membru în care au domiciliul.

În cazul în care un operator economic nu este stabilit pe teritoriul vamal al UE și nu deține un cod EORI, acesta trebuie să facă o cerere în acest sens către autoritatea desemnată a statului membru în care funcționează pentru prima dată ca transportator în scopul transportului maritim, fluvial sau aerian sau dacă persoana/entitatea juridică respectivă depune pentru prima dată o declarație vamală, de ieșire sau intrare, sau de depozitare temporară pe teritoriul vamal al Uniunii.

Cum se obține codul EORI

Pentru a obține un cod EORI, poți depune o cerere de înregistrare la Direcția Generală a Vămilor. După verificarea dosarului, vei primi de la direcţiile regionale vamale/birourile vamale de frontieră o notificare de atribuire a numărului EORI.

Dacă te grăbești și nu vrei să te complici, poți obține cu ușurință un cod EORI trimițându-ne documentele necesare (certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA (daca este cazul) și actul constitutiv, respectiv cartea de identitate pentru persoane fizice) prin intermediul formularului sau prin email la generare@cod-eori.ro.

Noi vom redacta cererea și vom depune pentru tine dosarul la Direcția Generală a Vămilor. Vei primi codul EORI prin e-mail în aproximativ 1-2 zile lucrătoare de la depunerea cererii și vei putea începe imediat activitatea de import-export în afara UE.

Odată atribuit, vei folosi numărul EORI în toate comunicaţiile cu autorităţile vamale ale statelor membre.

Invalidarea numărului EORI

Invalidarea numărului EORI se poate face la cerere (persoana înregistrată nu mai are nevoie de acest cod), sau de către autoritatea vamală, în cazul în care persoana înregistrată nu mai exercită activitățile care necesită înregistrare. Persoana înregistrată va primi o notificare în acest sens.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *