Home » Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

 1. Poate o persoana juridică sau fizică să obțină un cod EORI dacă nu aparține unui stat membru al Uniunii Europene?
  Sigur că da, o persoana juridică sau fizică poate obține un cod EORI dacă nu aparține unui stat membru al Uniunii Europene.
 2. Pot obține cod EORI dacă sunt minor?
  Nu, doar persoanele majore pot solicita un cod EORI.
 3. Cum pot afla dacă am deja un cod EORI?
  Pentru a verifica dacă ai deja un cod EORI, accesează site-ul Uniunii Europene (https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=ro), introdu codul EORI (RO+CUI sau RO+CNP) și apasă pe butonul “Validează”.
 4. Am primit codul EORI, l-am introdus pe site-ul https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=ro, dar apare ca fiind invalid. Cât durează până devine valid pe site-ul Uniunii Europene?
  Site-ul Uniunii Europene se actualizează periodic, nu în timp real. Un cod EORI va deveni valid și pe site când îl va actualiza Comisia Europeană (aproximativ 1-2 zile lucrătoare).
 5. Cât durează obținerea unui cod EORI?
  Obținerea unui cod EORI durează între 1 și 2 zile lucrătoare, în funcție de Direcția Vamală de care aparții.
 6. Când trebuie să solicit un cod EORI ?
  Fie că ești persoană fizică sau juridică, este bine sa soliciți un cod EORI înainte de a începe operațiunile de import/export. În felul acesta, te asiguri că nu îți rămân coletele blocate în vamă atunci când sosesc în țară. În special pentru societățile comerciale, recomandarea noastră este ca acestea să solicite un cod EORI imediat după înființarea societății.
 7. Cât timp este valabil un cod EORI?
  Valabilitatea unui cod EORI este de 10 ani în cazul persoanelor juridice sau până la expirarea cărții de identitate în cazul persoanelor fizice. Trebuie reținut faptul că uneori un cod EORI poate fi atribuit pe un termen mai scurt, dacă societatea are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani.
 8. Dețin un SRL-D, pot solicita un cod EORI?
  Un SRL-D poate solicita cod EORI, cu mențiunea ca societatea debutantă să nu fi împlinit 3 ani de la inregistrare. Dacă societatea a depășit cei 3 ani de la înregistrare, este obligată să facă demersurile necesare pentru schimbarea formei de organizare din SRL-D în SRL sau să opteze pentru altă formă juridică și abia apoi să solicite codul EORI.
 9. Pot solicita cod EORI dacă societatea mea nu este plătitoare de TVA?
  Desigur, societatea nu trebuie să fie plătitoare de TVA pentru a putea obține un cod EORI.
 10. Codul EORI arată ca și codul de TVA. Asta înseamnă că odată cu obținerea codului EORI societatea a devenit și plătitoare de TVA?
  Într-adevăr, codul EORI are aceeași structura ca cel de TVA (RO+CUI), dar acest lucru nu înseamnă că societatea a devenit plătitoare de TVA.
 11. Cand si cum se achita serviciile pentru obtinere cod EORI?

  Serviciile de obtinere ale codului EORI se achita online cu cardul sau prin transfer bancar. Dupa ce primim documentele de la dumneavoastra si le verificam, veti primi prin e-mail factura pentru a achita.

  Plata nu se face direct pe site-ul nostru.