Home » Structura numărului EORI in Romania si in alte țări europene

Structura numărului EORI in Romania si in alte țări europene

  • de

EORI number este un numar unic,  utilizat in Uniunea Europeana incepand cu 1 iulie 2009, fiind atribuit de catre Autoritatile Vamale in scopul de a fi utilizat in orice operatiune vamala derulata  pe teritoriul UE.

Conform customs.ro, numarul EORI are o structura diferita de la țară la țară, fiind format din identificatorul țării membre ce a atribuit numarul (cele 2 caractere alfabetice ce reprezinta codul de tara), urmat de un identificator national unic al tarii membre (format din maxim 15 caractere alfanumerice).

Exemplu: un cod EORI eliberat de România poate fi RO1234567890ABCDE, unde RO reprezinta codul de tara și 1234567890ABCDE reprezinta codul acordat de autoritatile vamale.

In țara noastră, în cazul persoanelor juridice, numărul unic național folosit este codul unic de identificare, numit și CUI. In functie de tipul de persoană (fizică sau juridică), EORI number poate avea urmatoarele configuratii:

  • pentru persoanele fizice stabilite in Romania: RO + CNP
  • pentru persoanele fizice stabilite intr-un stat tert: RO + cod de tară al statului tert + numar de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv.
  • pentru persoanele juridice ce au sediul in Ro: RO + CUI
  • pentru persoanele juridice cu sediul intr-un alt stat terț: RO + codul de tară al statului tert + numarul de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv
  • pentru asocieri de persoane cu sediul in Romania: RO + CUI
  • pentru asocieri de persoane cu sediul intr-un stat tert: RO + cod de tară + numarul de identificare atribuit de institutiile vamale ale statului tert respectiv

Pentru operatorii din UK, EORI number va avea structura: GB0123456789000, iar pentru operatorii din Franța care sunt în baza de date SIRENE, numărul EORI va fi format din codul de țară FR urmat de numărul SIRET. Pentru operatorii cu un număr SIRET diferit, EORI number va fi format din codul de țară FR și numărul atribuit de autoritățile vamale franceze. Pentru Belgia, unde numărul EORI este format pe baza numărului de TVA, codul ISO de țară este însoțit de un număr de 10 cifre (de exemplu BE 1573845630).

Numărul EORI din Olanda conține următoarele: codul țării (NL pentru Olanda) și codul unic creat pentru fiecare companie olandeză, care este reprezentat de codul fiscal al companiei. În situația în care codul fiscal al companiei este compus din mai puțin de 9 numere, numărul EORI va începe cu unul sau două zerouri. Conform legislației din Olanda, un număr EORI olandez ar trebui să respecte următoarea secvență:  NL + 9 cifre.

Pentru a afla tot ce trebuie să știi despre codul EORI, poți suna la numărul de telefon 0754 474 556 iar dacă ai nevoie de asistență în vederea obținerii codului rapid și fără complicații, poți completa formularul nostru sau ne poți trimite documentele necesare (certificatul de înregistrare de la ONRC, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA (unde este cazul) și actul constitutiv, respectiv cartea de identitate pentru persoane fizice) la adresa generare@cod-eori.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *