Home » Cât timp este valabil un cod EORI?

Cât timp este valabil un cod EORI?

  • de

Codul EORI este numărul de înregistrare şi identificare unic în Uniunea Europeană folosit de orice persoană fizică sau entitate juridică pentru a derula operațiuni vamale pe teritoriul UE.

Pentru a obține un cod EORI, trebuie să depui o cerere în acest sens la Direcția Generală a Vămilor. După verificarea dosarului, vei primi o notificare de atribuire a numărului EORI. Dacă vrei să obții codul EORI rapid și fără bătaie de cap, poți trimite documentele necesare  prin intermediul formularului de pe site sau prin email la generare@cod-eori.ro.

Noi vom depune pentru tine dosarul la Direcția Generală a Vămilor pentru ca tu să primești numărul EORI prin e-mail în aproximativ 1-2 zile lucrătoare. Odată atribuit, vei folosi numărul EORI în toate comunicaţiile cu autorităţile vamale ale statelor membre.

Valabilitatea codului EORI 

Dacă ai primit deja numărul EORI de la Autoritatea Nationala Vamala prin Regionalele vamale, acesta este în mod normal valabil pentru o perioadă de 10 ani, în cazul persoanelor juridice. Există și posibilitatea ca un cod EORI să fie atribuit pe un termen mai scurt, dacă societatea are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani. Autoritățile trebuie să fie notificate doar dacă intervine una din următoarele situații :

  • Firma își schimbă sediul social sau denumirea, deci se schimbă și Certificatul de Înregistrare de la Oficiul Registrul Comerțului.
  • În urma schimbării Administratorului firmei, se modifică Actul Constitutiv al societății. Acesta trebuie actualizat la ONRC.
  • Societatea devine plătitoare de TVA, deci i se va atribui Certificat de înregistrare în scopuri de TVA.
  • O firmă care era platitoare de TVA la data atribuirii numărului EORI nu mai este platitoare de TVA, prin decizia ANAF.
  • Se schimbă codul CAEN principal.
  • Sediul firmei se mută fie în alt sector din București, fie în alt oraș/sat.
  • Persoana fizica își schimbă Cartea de Identitate (în urma schimbării numelui, de exemplu)
  • Cartea de identitate a persoanei fizice expiră

Cum se pot face rapid modificările necesare 

Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire. De aceea este important să anunți Direcţia Regională Vamală atunci când intervin modificări asupra datelor cuprinse în cererea de atribuire a codului EORI şi în documentele anexate la aceasta.

Atenție! Modificarea numărului EORI se face numai pentru sediul social nu și pentru punctele de lucru. Atribuirea inițială a codului dar și modificările se înregistrează pentru sediul social indiferent de câte puncte de lucru are firma. Pentru persoanele fizice se atribuie codul EORI pentru domiciliu, nu pentru flotant. Pentru consultanță personalizată în vederea obținerii sau modificării codului EORI, poți aplica rapid pe site-ul Cod EORI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *