Ce este un cod EORI

  • de

Ce este un cod EORI? Codul EORI este numarul de înregistrare şi identificare unic în Uniunea Europeană, introdus la 1 iulie 2009.

Autorităţile vamale atribuie un cod EORI persoanelor fizice si juridice. Acestea îl vor folosi pentru toate operaţiunile vamale derulate pe teritoriul Uniunii Europene.

Scopul introducerii unui cod EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărei persoane fizice/juridice pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile lor cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii.

Persoanele obligate să solicite un cod EORI sunt persoanele fizice sau juridice care introduc sau scot mărfuri în și din Uniunea Europeană.

Aplică acum pentru obținerea unui cod EORI (click aici)

Cum arată un cod EORI ?

Structura unui cod EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (în cazul României – RO), urmat de un identificator naţional unic al statului membru.

În România s-a stabilit ca numărul unic naţional folosit în structura unui cod EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare (CUI).

Pentru persoanele fizice, identificatorul național este codul numeric personal.

Așadar, forma unui cod EORI este:

  • pentru persoană juridică: RO + CUI;
  • pentru persoană fizică: RO + CNP;

Documentul eliberat de Direcția Vamală se numește “Notificare de atribuire a numarului EORI” și este un document care se eliberează în format electronic.

Când trebuie actualizat un cod EORI?

Persoanele fizice și juridice care au obținut un cod EORI au obligaţia să notifice Direcţia Regională Vamală atunci când intervin modificări asupra oricăror dintre datele cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.

Mai precis, este vorba despre:

  • Schimbarea adresei sediului social/adresei de domiciliu;
  • Schimbarea denumirii societatii/numelui persoanei fizice;
  • Schimbarea formei de organizare (SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie);
  • Schimbarea codului CAEN principal.

Această actualizare trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a unui cod EORI. Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire.

Solicită acum modificarea unui cod EORI (click aici)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *