Home » Ce este un cod EORI

Ce este un cod EORI

Ce este un cod EORI? Codul EORI este numarul de înregistrare şi identificare unic în Uniunea Europeană, introdus la 1 iulie 2009.

Autorităţile vamale atribuie un cod EORI persoanelor fizice si juridice. Acestea îl vor folosi pentru toate operaţiunile vamale derulate pe teritoriul Uniunii Europene.

Scopul introducerii unui cod EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărei persoane fizice/juridice pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile lor cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii.

Persoanele obligate să solicite un cod EORI sunt persoanele fizice sau juridice care introduc sau scot mărfuri în și din Uniunea Europeană.

Aplică acum pentru obținerea unui cod EORI (click aici)

Cum arată un cod EORI ?

Structura unui cod EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (în cazul României – RO), urmat de un identificator naţional unic al statului membru.

În România s-a stabilit ca numărul unic naţional folosit în structura unui cod EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare (CUI).

Pentru persoanele fizice, identificatorul național este codul numeric personal.

Așadar, forma unui cod EORI este:

 • pentru persoană juridică: RO + CUI;
 • pentru persoană fizică: RO + CNP;

Documentul eliberat de Direcția Vamală se numește “Notificare de atribuire a numarului EORI” și este un document care se eliberează în format electronic.

Când trebuie actualizat un cod EORI?

Persoanele fizice și juridice care au obținut un cod EORI au obligaţia să notifice Direcţia Regională Vamală atunci când intervin modificări asupra oricăror dintre datele cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.

Mai precis, este vorba despre:

 • Schimbarea adresei sediului social/adresei de domiciliu;
 • Schimbarea denumirii societatii/numelui persoanei fizice;
 • Schimbarea formei de organizare (SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie);
 • Schimbarea codului CAEN principal.

Această actualizare trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a unui cod EORI. Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire.

Solicită acum modificarea unui cod EORI (click aici)

 

8 comentarii la „Ce este un cod EORI”

 1. ofrim tiberius

  Buna ziua,
  Am comandat o carte ce se livreaza din Marea Britanie, astazi 22 iunie am primit un sms ce ma informeaza ca produsul meu(cartea) este oprita in vama si mi se cer documente doveditoare (CI, dovada plata, ce contine coletul, si cod EORI!?!) ca sa mi se elibereze produsul. Mentionez ca nu comand zilnic si nici macar semestrial din Anglia, poate 1/2 ori pe an carti. In conditiile acestea codul EORI se va elibera contracost? nu stiu in ce punct vamal se afla comanda mea. cum sa completez astfel un formular ptr cod EORI cand nu am toate datele?

  1. Buna ziua,

   Serviciile de obtinere cod EORI costa 99 RON, indiferent de cate comenzi planuiti sa faceti. Codul EORI se elibereaza o data si se foloseste ulterior pentru toate comenzile din afara Uniunii Europene. Nu este nevoie sa stim in ce punct vamal soseste, avem nevoie doar de copia cartii de identitate. Puteti sa aplicati pentru codul EORI trimitandu-ne direct email cu copia CI pe generare@cod-eori.ro

   1. Buna ziua
    Vreau sa fac transport spre anglia sunt firma.de transport
    Am comandat EORI IN romania si astept sal primesc
    Am nevoie sa fac si eori acesta si in anglia?
    Merci

    1. Buna ziua,

     Pentru efectuarea formalităților vamale în Regatul Unit, societățile de transport și operatorii economici vor avea nevoie de un număr GB EORI.
     Va rog sa ne transmiteti documentele societatii (act constitutiv, CUI, certificat de TVA) pe adresa de e-mail generare@cod-eori.ro.

   2. Cat timp este valabil acest cod eori? De asemenea, este nevoie sa cumpar un cod eori nou de fiecare data cand primesc o comanda din strainatate?

    1. Buna ziua,
     Pentru persoanele fizice, valabilitatea codului EORI este data de valabilitatea CI. Persoanele juridice obtin cod EORI cu valabilitate pe aprox. 10 ani.
     Odata obtinut, folositi acelasi cod EORI pentru toate comenzile, nu trebuie sa obtineti un nou cod pentru o noua comanda.
     Pentru obtinerea codului EORI pe persoana juridica, va rog sa ne trimiteti copii pe email (generare@cod-eori.ro) dupa act constitutiv, certificat de Inregistrare (CUI) si certificat TVA (daca societatea este platitoare de TVA), iar pentru persoana fizica, avem nevoie doar de copie dupa cartea de identitate.

 2. Buna ziua. Pentru import Turcia-Romania ce cod EORI ne trebuie? Trebuie solicitat cat si cel din Romania si cel din Turcia?

  1. Buna ziua,

   Societatile comerciale inregistrare in Romania trebuie sa obtina doar codul EORI eliberat de statul roman.
   Pentru obtinerea codului EORI, va rugam sa ne trimiteti actul constitutiv, certificatul de inregistrare si cel de inregistrare in scopuri de TVA pe email la generare@cod-eori.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *