Ce este un cod EORI

Ce este un cod EORI? Codul EORI este numarul de înregistrare şi identificare unic în Uniunea Europeană, introdus la 1 iulie 2009.

Autorităţile vamale atribuie un cod EORI persoanelor fizice si juridice. Acestea îl vor folosi pentru toate operaţiunile vamale derulate pe teritoriul Uniunii Europene.

Scopul introducerii unui cod EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărei persoane fizice/juridice pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile lor cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii.

Persoanele obligate să solicite un cod EORI sunt persoanele fizice sau juridice care introduc sau scot mărfuri în și din Uniunea Europeană.

Aplică acum pentru obținerea unui cod EORI (click aici)

Cum arată un cod EORI ?

Structura unui cod EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (în cazul României – RO), urmat de un identificator naţional unic al statului membru.

În România s-a stabilit ca numărul unic naţional folosit în structura unui cod EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare (CUI).

Pentru persoanele fizice, identificatorul național este codul numeric personal.

Așadar, forma unui cod EORI este:

 • pentru persoană juridică: RO + CUI;
 • pentru persoană fizică: RO + CNP;

Documentul eliberat de Direcția Vamală se numește “Notificare de atribuire a numarului EORI” și este un document care se eliberează în format electronic.

Când trebuie actualizat un cod EORI?

Persoanele fizice și juridice care au obținut un cod EORI au obligaţia să notifice Direcţia Regională Vamală atunci când intervin modificări asupra oricăror dintre datele cuprinse în cerere şi în documentele anexate la aceasta.

Mai precis, este vorba despre:

 • Schimbarea adresei sediului social/adresei de domiciliu;
 • Schimbarea denumirii societatii/numelui persoanei fizice;
 • Schimbarea formei de organizare (SRL, SRL-D, PFA, II, Asociatie);
 • Schimbarea codului CAEN principal.

Această actualizare trebuie efectuată ori de câte ori apar modificări ale datelor înscrise în cererea de atribuire a unui cod EORI. Existenţa unor date incorecte sau incomplete poate conduce la imposibilitatea efectuării formalităţilor de vămuire.

Solicită acum modificarea unui cod EORI (click aici)

Întrebări și răspunsuri frecvente:

 1. Poate o persoana juridică sau fizică să obțină un cod EORI dacă nu aparține unui stat membru al Uniunii Europene?
  Sigur că da, o persoana juridică sau fizică poate obține un cod EORI dacă nu aparține unui stat membru al Uniunii Europene.
 2. Pot obține cod EORI dacă sunt minor?
  Nu, doar persoanele majore pot solicita un cod EORI.
 3. Cum pot afla dacă am deja un cod EORI?
  Pentru a verifica dacă ai deja un cod EORI, accesează site-ul Uniunii Europene (https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=ro), introdu codul EORI (RO+CUI sau RO+CNP) și apasă pe butonul “Validează”.
 4. Am primit codul EORI, l-am introdus pe site-ul https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=ro, dar apare ca fiind invalid. Cât durează până devine valid pe site-ul Uniunii Europene?
  Site-ul Uniunii Europene se actualizează periodic, nu în timp real. Un cod EORI va deveni valid și pe site când îl va actualiza Comisia Europeană (aproximativ 1-2 zile lucrătoare).
 5. Cât durează obținerea unui cod EORI?
  Obținerea unui cod EORI durează între 1 și 3 zile lucrătoare, în funcție de Direcția Vamală de care aparții.
 6. Când trebuie să solicit un cod EORI ?
  Fie că ești persoană fizică sau juridică, este bine sa soliciți un cod EORI înainte de a începe operațiunile de import/export. În felul acesta, te asiguri că nu îți rămân coletele blocate în vamă atunci când sosesc în țară. În special pentru societățile comerciale, recomandarea noastră este ca acestea să solicite un cod EORI imediat după înființarea societății.
 7. Cât timp este valabil un cod EORI?
  Valabilitatea unui cod EORI este de 10 ani în cazul persoanelor juridice sau până la expirarea cărții de identitate în cazul persoanelor fizice. Trebuie reținut faptul că uneori un cod EORI poate fi atribuit pe un termen mai scurt, dacă societatea are contractul de comodat/închiriere pentru sediul social pentru o perioadă mai mică de 10 ani.
 8. Dețin un SRL-D, pot solicita un cod EORI?
  Un SRL-D poate solicita cod EORI, cu mențiunea ca societatea debutantă să nu fi împlinit 3 ani de la inregistrare. Dacă societatea a depășit cei 3 ani de la înregistrare, este obligată să facă demersurile necesare pentru schimbarea formei de organizare din SRL-D în SRL sau să opteze pentru altă formă juridică și abia apoi să solicite codul EORI.
 9. Pot solicita cod EORI dacă societatea mea nu este plătitoare de TVA?
  Desigur, societatea nu trebuie să fie plătitoare de TVA pentru a putea obține un cod EORI.
 10. Codul EORI arată ca și codul de TVA. Asta înseamnă că odată cu obținerea codului EORI societatea a devenit și plătitoare de TVA?
  Într-adevăr, codul EORI are aceeași structura ca cel de TVA (RO+CUI), dar acest lucru nu înseamnă că societatea a devenit plătitoare de TVA.

Aplică acum pentru obținerea unui cod EORI (click aici)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *